Linguistic landscape assesment
Currentstate_database
LingLand survey
LingLand database

Turizmus, határok nélkül

Évről évre egyre több a szlovák turista Magyarországon. A külföldiek szeretik, ha anyanyelvükön szólítják meg őket az üzletek, vendéglátóhelyek. A kutatásunk az üzletek feliratait vizsgálja: hasznosak az idegennyelvű feliratok? Ott vannak-e, ahol a vevők keresik? Érthetők-e? Ezt nevezi a szakirodalom nyelvi tájképnek (linguistic landscape). A kutatásunk helyszínkiválasztása területi rétegezett véletlen-mintavétellel történik. Ha egy kutatónk benyitott Önhöz, akkor ez a település/utca is kiválasztásra került. A felmérés összesített eredményeit szívesen megosztjuk Önnel, ha kéri. Küldjük majd el Önnek? (INGYEN)

Mire lenne Önnek szüksége?

Mire lenne Önnek szüksége ahhoz, hogy Szlovákiából szívesen jöjjenek ide és jól fogyasszanak: pl. kétnyelvű tábla, étlap, honlap, marketingeszközök, stb. Kérjük, beszélgessen el munkatársunkkal! Még az is lehet, hogy a konkrét megvalósításban is tudunk segíteni Önnek!

Legyen a partnerünk!

A kutatás keretében lehetőségünk van néhány tucat kiválasztott partner részére konkrét segítséget nyújtani: ha kéri, az étlapját fordítjuk le, vagy a házirendet stb. Mindezt ingyen, és utána megmérjük Önnél a forgalom növekedését, a fogyasztók elégedettségét is (azt is ingyen). Képzést is tarthatunk Önnek vagy munkatársainak, beosztottjainak (szintén ingyen) hogy hogyan forduljon a külföldi vendégekhez (5 alkalom, abból min. 1 személyes találkozó, a többi levelező). Részt venne valamelyikben? Várjuk visszajelzését! (Többet is bejelölhet.)
  • Kérem, hogy fordítsák le az árlapomat / étlapomat / házirendet! (INGYEN)
  • Kérem, hogy fordítsák le a honlapomat, vagy egy részét! (INGYEN)
  • Részt vennénk egy 5 alkalomból álló online (levelezős) tréningen! (INGYEN)

Pályázzon és nyerjen új cégért!

A kétnyelvű vendéglátó és turisztikai helyek, üzletek egy igazolást (certificate) kaphatnak tőlünk. Emellett egy matricát is kapnak (Nech sa páči/Tessék) amelyet a bejáratnál kihelyezhetnek, hogy a szlovák ajkú vendégek bizalommal betérjenek. Az igazolással rendelkezők sorsoláson vesznek részt, ahol menő grafikus által szerkesztett, és a mi költségünkre legyártott dekor elemet nyerhetnek.

FŐDÍJ: minimum 100 000 Ft értékű egyedi, Önnel leegyeztetett, grafikus által tervezett, a projekt keretében legyártott új, kétnyelvű utcai cégér vagy felirat.
  • Pályáznék új utcai cégérre vagy kétnyelvű kirakati feliratra (INGYEN)!
Bízva segítségében és a hasznos együttműködésben:

Letenyei László PhD, Habil.
egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
kutatásvezető, LingLand projekt

Híres-László Kornélia
Ph.D. hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem
terepmunka vezető, LingLand projekt    

            Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.